Kako izbrati pravo velikost violine za vašega otroka

Izbira prave velikosti violine je ključna za uspeh in udobje mladih glasbenikov pri učenju igranja na ta čudovit inštrument. V tem vodiču bomo pregledali osnovne korake za izbiro pravilne velikosti violine.

Velikosti do celinke

Pri izbiri violine je zelo pomemba primerna velikost, saj lahko prevelik inštrument otežuje učenje in napredek.

Violine so razvrščene od najmanjše (1/16) do polne velikosti (4/4), ki je namenjena starejšim otrokom in odraslim.

Če ste med dvema velikostma, je priporočljivo izbrati manjšo, saj prevelik inštrument otežuje igranje in učenje.

Merjenje in preizkus

Velikost se meri glede na razdaljo med otrokovim vratom in sredino zapestja sproščeno iztegnjene roke, obrnjene z dlanjo navzgor.

Izmerite razdaljo od vratu do srede zapestja in jo primerjajte s tabelo velikosti spodaj.

Na podlagi te mere izberite velikost violine, ki bo otroku omogočila, da sproščeno doseže tudi najbolj oddaljene dele instrumenta.

Polž violine bi moral ob sproščeno iztegnjeni roki lepo počivati v zapestju.

Tabela velikosti

Ta tabela omogoča enostaven pregled nad ustrezno velikostjo violine glede na dolžino roke in starost.

Velikost violineDolžina rokePribližna starost
1/16 Violina35,5 cm3 do 5 let
1/10 Violina38 cm3 do 5 let
1/8 Violina42 cm3 do 5 let
1/4 Violina47 cm4 do 7 let
1/2 Violina51 cm6 do 10 let
3/4 Violina56 cm9 do 11 let
4/4 Violina58,5 cm11 let in več

Posvet s strokovnjakom

Izbira prave velikosti je ključnega pomena za prijetno učno izkušnjo in razvoj pravilne tehnike igranja.

Pred končno izbiro se posvetujte z učiteljem violine ali kontaktirajte nas za termin za brezplačne meritve in svetovanja.

Zaključek in izbira

V Salonu izbranih godal Lion Strings imamo bogate izkušnje s poučevanjem godalni inštrumentov in bomo z veseljem poiskali inštrument idealnih mer za vas.

Pokličite 040 300 397 in se dogovorite za brezplačen preizkus že danes.


Skrivnosti in vodič za popolno nego loka

Čaroben zvok godal je v veliki meri odvisen tudi od loka, zato je ob skrbi za inštrument tudi nega loka ključnega pomena.

Na tej strani smo zbrali nekaj pogostih vprašanj za nego vašega loka za violino, violo, violončelo ali kontrabas.

Pravilno napenjanje in redno popuščanje žime

Da bi ohranili vrednost loka in ga ohranili v optimalnem stanju, je zelo pomembno, da žimo loka nikoli ne napnete preveč in da žimo ob koncu igranja pri pospravljanju inštrumenta v kovček vedno odpnete. Lok, ki je napet predolgo, se lahko zvije in postane neprimeren za igranje.

Lok, ki je napet predolgo, se lahko zvije in postane neprimeren za igranje.

Čiščenje loka

Palico loka je potrebno po vsaki uporabi obrisati s suho in mehko krpo, da odstranite prah kolofonije. Za to priporočamo krpo iz mikrofibre, dobra bo pa tudi fina bombažna krpica. Palico očistimo, ko je žima še napeta tako, da rahlo objamemo palico s krpo in tako počistimo tudi notranji del palice.

Koliko kolofonije?

Ob redni vadbi je potrebno dnevno nanašanje kolofonije, ampak s tem ni dobro pretiravati. Priporočamo, da žimo loka napnete kot za običajno igranje, nato s kratkimi in hitrimi potegi sledite žimi od špice do žabice, nato pa še v dolgem gibu razporedite kolofonijo po celotni dolžini žime v enem ali dveh zamahih. Če žima dolgo ni bila namazana ali ob novi žimi, večkrat ponovite zgornji postopek. Pazite, da ne nanesete preveč kolofonije, saj to k zvoku doda nepotrebno ostrino in šum, madeže kolofonije na laku pa tudi ne bo enostavno odstraniti.

Temna ali svetla kolofonija?

Tukaj ni enoznačnega odgovora. Izbira kolofonije je stvar posameznikovega okusa v kombinaciji s posebnimi značilnostmi loka in instrumenta. Temne in svetle kolofonije so nemenjene za različna podnebja oz. letne čase. Temna kolofonija je mehkejša in bolj mazljiva, zato jo je lažje nanašati na žimo in je primernejša za uporabo v hladnih in suhih podnebjih, zato je njena uporaba priporočljiva v zimskih mesecih. Svetla kolofonija je trša, bolj odzivna in načeloma boljša v vlažnih in vročih časih, torej poleti.

Temne in svetle kolofonije so nemenjene za različna podnebja oz. letne čase.

Idealno rešitev za prav našo kombinacijo loka, inštrumenta in kolofonije pa lahko najdemo samo s poskusi in napakami. Na splošno se splača investirati v visokokakovosten izdelek, saj so cene kolofonij v primerjavi z inštrumentom zanemarljive, razlika v zvoku pa opazna.

Počeni in viseči lasje žime

Posamezni lasje žime lahko odpadejo ali se strgajo, to je običajen znak obrabe in nima nikakršnega vpliva na igralne lastnosti loka.

Pomembno pa je, da las ne pulimo iz špice ali žabe, ker s tem lahko na plano povlečemo še več las.

Pomembno pa je, da las ne pulimo iz špice ali žabe, ker s tem lahko na plano povlečemo še več las. Počen las pristrižemo čim bližje špici ali žabici. Pri tem lahko uporabimo ščipalec za nohte, zelo oster nož ali škarje in pazimo, da ne poškodujemo ostale žime.

Kako pogosto je potrebno žimiti lok?

Tukaj ni strogega pravila. Profesionalni glasbeniki, ki igrajo več ur dnevno ponavadi menjajo žimo dva do trikrat letno, pri ljubiteljski uporabi lahko med žimljenji mine tudi več let. Pri daljši uporabi luske na laseh žime ne opravljajo več svojega namena, kar negativno vpliva na odzivnost loka in akustične lastnosti zvoka. Žima je kot organski material tudi ob neuporabi dovzetna za propadanje in razgradnjo, zato svetujemo žimljenje loka vsaj enkrat letno.

Napačno žimljenje oz. neenakomerna porazdelitev žime lahko rezultira tudi v skrivljenju palice loka in ostalih poškodbah na loku.

Žimljenje loka svetujemo pri izkušenih goslarjih, ki imajo dolgoletne izkušnje z žimljenjem. Napačno oz. neenakomerna porazdelitev žime lahko rezultira tudi v skrivljenju palice loka in ostalih poškodbah na loku.

Nega in čiščenje loka

Čeprav sam lok poleg rednega odpenjanja čiščenja ne potrebuje posebne nege, lahko pri trdovratnih madežih kolofonije in lepljivosti od potu uporabimo blaga sredstva za nego in čiščenje. Pri čiščenju pazimo, da sredstva za nego ne pridejo v stik z žimo.

Priporočeni izdelki za nego loka


Vabljeni tudi k ogledu Umetnosti izdelave lokov, kratkem dokumentarnem filmu o izdelavi najboljših lokov za godala.


Marko Kragelnik je akademski violončelist in profesor violončela na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani ter Glasbeni šoli Rakovnik, glasbeni producent za klasično glasbo, urednik in ustanovitelj CelloFun.co in Salona izbranih godal Lion Strings. Najdete ga na TwitterjuInstagramu ali Facebooku.


Vam je prebrano všeč? Zagotovite si nove izdaje zapisov z naročilom na Novičnik Lion Strings.

Izbor najboljših lokov Lion Strings


Lion Strings sponzor tekmovanja Fermata 2023

Z veseljem sporočamo, da smo podprli godalsko tekmovanje Fermata, kjer je sodelovalo skoraj 40 nadarjenih mladih godalcev. Vsak udeleženec je prejel godalski obesek Lion Strings, kodo za popust in lično godalsko razglednico.

Še posebej smo veseli, da je bil s strani strokovne žirije najvišje ocenjen mladi violončelist Maks Julijan Trajanov, ki igra na violončelo znamke Lion Strings! Čestitke Maks! 🥇

Čestitke vsem udeležencem, njhovim mentorjem in korepetitorjem! Hvala Poloni Udovič in Evi Pal z ekipo za vso organizacijo in izvedbo! Zahvala komisiji: Anastaziji Juvan, Luki Dukariću, Moniki Tekavčič in vsem, ki ste bili del te zgodbe.

“Zmagovalni” Violončelo Lion Strings Laudus: https://lionstrings.com/?s=laudus&post_type=product

Darilo – unikatni obesek, ki so ga prejeli vsi mladi tekmovalci: https://lionstrings.com/shop/pendant-ebony-violin-key/

Povezava do dogodka na Facebooku.

Povezava do spletne strani tekmovanja.

Skrivnostno izginotje Stradivarijeve violine

Presenetljiva zgodba o ukradeni violini

Violinist Oscar Morini je leta 1927 za svojo hčer Erico, takrat obetavno mlado violinistko, kupil Stradivarijevo violino, poimenovano “ex-Davidov” iz leta 1727. Zanjo je takrat odštel 10.000 dolarjev, kar bi bilo, prilagojeno za inflacijo, danes okrog 180.000$.

Erica Morini

Kupil jo je predvsem kot investicijo v prihodnost svoje hčere, obetavne mlade violinistke, ki je pred tem kot čudežen otrok že igrala z Gewandhaus Leipzig in Orkestrom Berlinske Filharmonije. Napovedovala se ji je bleščeča solistična kariera. In res, Erica je za tem še desetletja po svetu koncertirala s to violino, ki je sčasoma pridobila ime Stradivari “ex-Davidov-Morini”.

Erica se je kot koncertna violinistka upokojila leta 1976 z dokajšnjo famo prave dive, znane po svoji razdražljivosti in tudi paranoji. Čeprav ni več igrala profesionalno, se je odločila, da bo imela instrument vedno blizu, v svojem stanovanju na Manhattnu, zaklenjenega v omarici s porcelanom.

Skoraj dvajset let po kasneje, oktobra 1995, je bila Erica zaradi bolezni hospitalizirana. Med njeno odsotnostjo je nekdo brez znakov vdora vstopil v stanovanja, odklenil omarico, segel med kose porcelana in ukradel neprecenljivo violino, na mestu zločina pa pustil le prazen kovček.

Med tem je v deliriju bolečin spraševala po violini, a ji bližnji niso zmogli povedati resnice o izginotju. To bi ji zagotovo strlo srce. Kmalu za tem, 1. novembra 1995 je pri starosti 91 let, nevedoč za krajo slavne violine, umrla.

Ponujena nagrada za informacije o violini

Čeprav so dediči družine Molini ponudili za vsak namig o tej violini 100.000 dolarjev, primer še vedno ostaja nerešen in kot takšen na seznamu najbolj znanih umetniških zločinov urada FBI.

Po tej neverjetni zgodbi je bila leta 2013 izdana knjiga z naslovom The Morini Strad in kasneje tudi Broadway Show z istim naslovom.


Marko Kragelnik je akademski violončelist in profesor violončela na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani ter Glasbeni šoli Rakovnik, glasbeni producent za klasično glasbo, urednik in ustanovitelj CelloFun.co in Salona izbranih godal Lion Strings. Najdete ga tudi na Twitterju, Instagramu ali Facebooku.

Slepi preizkus starih in novih violin

Ozadje preizkusa

V dvojno slepem preizkusu v Parizu so udeleženci primerjali šest sodobnih instrumentov s šestimi inštrumenti iz 18. stoletja, med slednjimi je bilo tudi pet “Stradivark”.

Rezultati, objavljeni v Proceedings of the National Academy of Sciences, so potrdili rezultate študije iz leta 2010, ki je pokazala splošno naklonjenost k sodobnim inštrumentom. Presenetljiv podatek iz te študije pa je, da profesionalni glasbeniki sami niso mogli zanesljivo razlikovati novih violin od starih violin.

Nadaljevanje študije iz 2010

Francoska specialistka za akustiko Claudia Fritz, ameriški izdelovalec violin Joseph Curtin in strokovnjak za godala Fan-Chia Tao, ki je vodil obe študiji, so v od zadnje študije uveljavili številne spremembe. “Ena kritik prve študije je bila, da bodo le glasbeniki najvišjega ranga iz Stradivarija izvlekli najboljše in za tem podali merodajno presojo o kakovosti tona,” je dejal Curtin. 

Zato so število inštrumentov sedaj povečali s šest na dvanajst in k sodelovanju povabili priznane soliste. Namesto v hotelski sobi so testi potekali v sobi za vaje in na koncertnem odru, ocenjevalna obdobja pa so podaljšali na dve 75-minutni seji.

Potek slepega testa

Glasbenikom je bilo rečeno, naj ocenijo vsako violino, kot da iščejo inštrument, ki bi lahko najbolje nadomestil njihovo trenutno violino za prihajajočo koncertno turnejo. Vsak igralec je nosil modificirana varilna očala in je nastopal pri zelo šibki ambientalni osvetlitvi, da bi zagotovili, da violin ne bi mogli prepoznati na pogled. Solisti so ves čas študije uporabljali lastne loke in jim je bilo kadarkoli dovoljeno primerjati testne violine s svojimi instrumenti. Ko so bili na odru, so imeli tudi možnost igranja ob klavirski spremljavi, pridobivanja povratne informacije od izbranega poslušalca in poslušanju igranja drugega violinista.

V enem preizkusu so bili udeleženci pozvani, naj zavrnejo inštrumente, ki jim niso bili všeč, in razvrstijo svoje štiri priljubljene po vrstnem redu, pri čemer so raziskovalci podelili štiri točke najboljšemu inštrumentu vsakega igralca. Zavrnjenim instrumentom se je točka odštela od skupne ocene. V drugem preizkusu so vse violine ponovno preizkusili v koncertni dvorani. Na koncu preizkusa so glasbeniki dobili vsako izmed violin samo 30 sekund, da ugibajo, ali je stara ali nova. Skupno je bilo 33 ugibanj solistov napačnih in 31 pravilnih, od tega 5 nedoločenih.

Sodoben inštrument ocenjen najvišje, eden izmed Stradivarijev najnižje

Končni rezultati so pokazali, da je zmagovalni sodoben inštrument zbral skupaj 26 točk, pri čemer je bil prva izbira štirih violinistov, drugi izbor še štirih violinistov in zavrnjen pri dveh violinistih. Nasprotno pa je Stradivari dosegel oceno -9. Njegov najbližji tekmec je bil sodoben instrument, ki je imel oceno -7.

Rezultati so razkrili, da sta dva najprimernejša inštrumenta moderna, na tretjem mestu pa je bila violina iz Stradivarijevega “zlatega obdobja”. Na nasprotnem koncu lestvice je Stradivari dosegel najslabši rezultat, sodoben inštrument pa je bil uvrščen na predzadnje mesto.

Glasbeniki na slepem testu ne prepoznajo starejšega inštrumenta

Raziskava postavlja pod vprašaj tradicionalna prepričanja o edinstvenih lastnostih starih italijanskih violin, saj glasbeniki na slepih testih izberejo sodoben instrument pred inštrumentom iz 18. stoletja, pa čeprav je ta morebiti Stradivari.

Solisti so z lahkoto razlikovali in ocenjevali instrumente, vendar so imeli težavo pri ločevanju starega inštrumenta od novega. Lahko bi rekli, da so bili odzivi profesionalnih glasbenikov na na nivoju naključnega ugibanja. 

Sodelujoči violinisti

V študiji so sodelovali solisti: Olivier Charlier (Francija), Pierre Fouchenneret (Francija), Yi-Jia Susanne Hou (Kanada), Ilya Kaler (na sliki, Rusija), Elmar Oliveira (ZDA), Tatsuki Narita (Francija), Solenne Païdassi (Francija), Annick Roussin (Francija), Giora Schmidt (ZDA) in Stéphane Tran Ngoc (Francija).

Povzeto po članku na The Strad Magazine.

Kam na (godalni) koncert?

Izpostavljamo nekaj koncertov z godalnim poudarkom koncertne sezone 2023 / 2024.

Seznam ni dokončen in se sproti posodablja. Svoj koncert lahko predlagaš spodaj.

Upam, da se vidimo na kakšnem od koncertov! 😉

Koncerti simfoničnega orkestra s solo violončelom

Orkester Slovenske filharmonije

Abonma SMS 4

Solista:
Gordan Nikolić, violina
Céline Flamen, violončelo

Kdaj:
četrtek, 7. 3. 2024 ob 19.30 ali petek, 8. 3. 2024 ob 19.30

Kje:
Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana

Celotna abonmajska knjižica Slovenske Filharmonije


Simfonični orkester RTV Slovenija

KROMATIKA 3

Solistka: Hina Maeda, violina

Kdaj: četrtek, 16. 11. 2023 ob 19.30

Kje: Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana


KROMATIKA 7

Solist: Tamás Varga, violončelo

Kdaj: četrtek 11. 4. 2024 ob 19.30

Kje: Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana


KROMATIKA 9

Solista: Matjaž Bogataj, violina in Maruša Turjak Bogataj, violončelo

Kdaj: četrtek 6. 6. 2024 ob 19.30

Kje: Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana


Celoten abonma Simfoničnega orkestra RTV Slovenij


Zlati abonma Cankarjevega doma

DUNAJSKI SIMFONIKI

Solistka: Simone Lamsma, violina

Kdaj: 20. oktober 2023 ob 20.00

Kje: Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana


ANGLEŠKI KOMORNI ORKESTER

Dirigent in solist: Julian Rachlin, violina

Kdaj: 26. februar 2024 ob 20.00

Kje: Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana


BEETHOVNOV ORKESTER IZ BONNA

Solist: Daniel Lozakovich, violina

Kdaj: 15. maj 2024 ob 20.00

Kje: Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana


Celoten program Zlatega abonmaja


Srebrni abonma Cankarjevega doma

SREBRNI ABONMA

Éric Le Sage, klavir & Daishin Kashimoto, violina

Kdaj: 19. maj 2024 ob 19.30

Kje: Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana


Celoten program Srebrnega abonmaja


Komorni koncerti v Kulturnem domu Domžale

Vrhunski komorni koncerti z veliko mero pozitivnih presenečenj. Zelo priporočam!

ROMANTIKA NA OBZORJU

koncertni abonma MODRI in IZVEN

Izvajalci: William Hagen (violina), Mairead Hickey (violina), Adrien La Marca (viola), Ivan Karizna (violončelo), Lorraine Campet (kontrabas), Sergio Azzollini (fagot), Mate Bekavac (klarinet)

Kdaj: ponedeljek 23. 10. 2023 ob 20.00

Kje: Kulturni dom Franca Bernika, Domžale


LIGA ROMANTIČNIH PRVAKOV

koncertni abonma MODRI in IZVEN

Izvajalci: abonmajski orkester KDFBD, Mate Bekavac

Kdaj: bo objavljeno naknadno

Kje: Kulturni dom Franca Bernika, Domžale


DUŠA FILMSKEGA PLATNA ⁄ KINOFLIRT

koncertni abonma MODRI in IZVEN

izvajalci: abonmajski orkester KDFBD, Mate Bekavac

Kdaj: bo objavljeno naknadno

Kje: Kulturni dom Franca Bernika, Domžale


ROMANTIKA PO SEVERNJAŠKO

koncertni abonma MODRI in IZVEN

Izvajalci: Henning Kraggerud (violina), abonmajski orkester KDFBD

Kdaj: bo objavljeno naknadno

Kje: Kulturni dom Franca Bernika, Domžale


Povezava do celotnega abonmaja koncertov z več informacijami


BYE BYE ROMANTIKA

koncertni abonma MODRI in IZVEN

izvajalci: Suyeon Kang (violina), abonmajski orkester KDFBD, Mate Bekavac

Kdaj: bo objavljeno naknadno

Kje: Kulturni dom Franca Bernika, Domžale


Koncertni cikel Cankarjevega doma Mladi mladim

Tevž Kupljenik, oboa & Ana Rupar, violina

Kdaj: 22. november 2023 ob 19.30

Kje: Kosovelova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana


Adrian Ignjatović, harfa & Ajda Gutnik, violina

Kdaj: 17. januar 2024 ob 19.30

Kje: Kosovelova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana


Kvartet saksofonov NOVUS & Sara Čano, violončelo

Kdaj: 7. februar 2024 ob 19.30

Kje: Kje: Kosovelova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana


Stefanija Udicki, violina & Lara Koranjak, klarinet

Kdaj: 27. marec 2024 ob 19.30

Kje: Kosovelova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana


Leonard Razboršek, violončelo & Lan Meden, saksofon

Kdaj: 8. maj 2024ob 19.30

Kje: Kosovelova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana


Povezave do vseh koncertov cikla Mladi Mladim


Koncertni cikel Festivala Ljubljana Mladi virtuozi

3. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

Vivijana Rogina, violina
Sae Lee, klavir (Japonska)

Klavirski duo Krajnc Lužnik
Ina Krajnc, klavir
Klara Lužnik, klavir

Kdaj: 19. oktober 2023 ob 19.00

Kje: Viteška dvorana, Križanke, Ljubljana


6. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

Valentina Lučković, violončelo (Srbija)
Uki Ovaskainen, klavir (Srbija)

Anja Ovaskainen, violina (Srbija)
Uki Ovaskainen, klavir (Srbija)

Kdaj: 23. november 2023 ob 19.00

Kje: Viteška dvorana, Križanke, Ljubljana

8. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

Jelena Pejić, violina (Srbija)
Sae Lee, klavir (Japonska)

Victor Teodosiev, rog (Bolgarija)
Angelina Decheva, klavir (Bolgarija)

Kdaj: 25. januar 2024 ob 19.00

Kje: Viteška dvorana, Križanke, Ljubljana

12. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

Ana Mir, rog
Stefan Pajanović, klavir

Godalni kvartet Opifex
Nikola Pajanović, violina
Laura de Wolff, violina
Rebeka Skok, viola
Sara Čano, violončelo

Kdaj: 4. april 2024 ob 19.00

Kje: Viteška dvorana, Križanke, Ljubljana


Povezave do vseh koncertov cikla Mladi virtuozi


Slavnostni cikel ob 40. obletnici godalnega kvarteta Tartini

4. Koncert godalnega kvarteta Tartini

Miran Kolbl, violina
Romeo Drucker, violina
Aleksandar Milošev, viola
Miloš Mlejnik, violončelo

Kdaj: 17. oktober 2023 ob 19.30

Kje: Viteška dvorana, Križanke, Ljubljana

5. Koncert godalnega kvarteta Tartini

Miran Kolbl, violina
Romeo Drucker, violina
Aleksandar Milošev, viola
Miloš Mlejnik, violončelo

Kdaj: 7. november 2023 ob 19.30

Kje: Viteška dvorana, Križanke, Ljubljana

6. Koncert godalnega kvarteta Tartini

Miran Kolbl, violina
Romeo Drucker, violina
Aleksandar Milošev, viola
Miloš Mlejnik, violončelo

Kdaj: 28. november 2023 ob 19.30

Kje: Viteška dvorana, Križanke, Ljubljana


Povezava do koncertov godalnega kvarteta Tartini


Dodaj dogodek

Zgornji seznam ni dokončen in se sproti posodablja, tudi z vašo pomočjo. Vabljeni k oddaji svoj informacije o koncertu na spodnji povezavi.

Dodaj svoj dogodek ali povezavo

Video Salona izbranih godal

Vabljeni na brezplačen preizkus izbranih godal in lokov Lion Strings v Ljubljani.

Pokukajte v našo sobo in se naročite za termin že danes

Izbor vrhunskih godalnih inštrumentov Lion Strings


5 načinov, kako ostati motiviran kot glasbeni učitelj

Vemo, da ni enostavno ostati polno motiviran ves čas. Bijemo bitko s časom, vsakodnevnimi obveznostmi in včasih se zdi, da ima dan preprosto premalo ur. Poleg teg opravljanje istega dela z učenci, ki nas pogosto spravljajo ob živce ne vpliva ravno blagodejno na nivo naše motivacije.

Tukaj je 5 načinov, ki pomagajo pri motivaciji glasbenih učiteljev/ic.

I. UDELEŽUJTE SE DELAVNIC, KONFERENC, PREDAVANJ, SEMINARJEV O PEDAGOGIKI

Svoje poučevanje moramo nenehno izboljševati. Iskati nove metode, posodabljati vire, kupovati novo glasbeno literaturo ali se morda vpisati na novo študijsko smer. Vedno moramo poskušati biti v koraku z novimi tehnologijami (saj se spomnite, da novi učenci nove generacije že odraščajo s tablicami v rokah!) in novimi pogledi na poučevanje. Poiščite jih na spletu v svojem okolju ali v bližnjih šolah/konservatorijih, lahko pa seveda vedno sledite tudi tečajem in lekcijam na internetu.

II. OHRANJAJTE AKTIVNO GLASBENO ŽIVLJENJE

S tem še vedno malce težko živim. Postal sem glasbeni učitelj, našel sem si delo in poučujem tudi zasebno. Osebno zapravim veliko časa za pripravo ur in ko se moj dan konča (ki je popolnoma obkrožen z otroki), se koncentracija za vajo na instrumentu zmanjša. Ne vem, ali se vam tudi to dogaja, vendar se je treba včasih opomniti, da živimo to, kar pridigamo. Da tudi mi napredujemo in se izpopolnjujmo preko mojstrskih tečajev in koncertov v živo in preko spleta. Se pridružimo lokalnemu zboru? Ustanovimo ansambel ali komorno skupino? Spremljamo in se pridružujemo drugim glasbenikom? Skladamo lastno glasbo? V glavnem – USTVARJAJMO GLASBO!

III. VZPOSTAVITE POVEZAVO Z VAŠIMI UČENCI

Imeti učence, ki ne prinašajo zadovoljstva, je kruta realnost vsakega učitelja na svetu. Vendar moramo razumeti, da vsak prihaja iz drugega ozadja, bije svoje bitke in da je vsak učenec drugačen. Vsak učenec ima lahko drugačno ozadje, starost, družinsko okolje, prejšnje učitelje, morda se sooča s težkim obdobjem ali pa ga preprosto glasba ne zanima na način, kot zanima nas. Na nas je, da poskusimo razumeti naše učence. Z njimi odkrito komunicirajmo in jih direktno vprašajmo, kaj bi lahko učno uro naredilo boljšo? Včasih je potrebno zelo malo, da obrnemo sprva frustrirajočo uro za oba na boljše. Povežimo se z našimi učenci, prosimo jih za povratne informacije in izboljšave, ki jih lahko naredimo zanje.

IV. ORGANIZIRAJTE SE

Pretiravati ni dobro. Preveč učencev? Preveč dodatnih projektov? Pod stresom? Čas je za odmor in refleksijo. Menite, da ne dohajate žongliranja med učenjem, koncertnimi in drugimi obveznostmi in ostalimi dodatnimi projekti? Naredite načrt in se organizirajte s postavitvijo realnih kratkoročnih ciljev. Ne najdete časa za igranje, druge profesionalne aktivnosti, raziskovalno delo, oz. za to, kar vas naredi bolj motivirane? Potem je napočil trenutek, da najdete ta čas, pa čeprav z odrekanjem na drugih področjih. V dosedaj rutinska opravila vključite nekaj novega, kar še nikoli niste počeli. Na primer, napišite članek z vašim uvidom in izkušnjami o učenju, sodelujte s kolegi učitelji pri organizaciji recitala, ki morda vključuje element gledališča, ali morda multimedije, organizirajte poseben roditeljski sestanek za starše 1. razredov, obiščite uro vašega kolege učitelja in podobno. Včasih je težko ostati motiviran, ampak nov zagon se lahko skriva za naslednjim vogalom.

V. SPOŠTUJTE SE

Veliko let odrekanja, vztrajnosti in profesionalnega angažmaja je bilo potrebnega, da ste danes tam, kjer ste. Mnoge ure vaje, študijskih aktivnosti na konservatorijih, glasbenih univerzah, dodatni seminarji, privatne ure in mojstrski tečaji, ki vam omogočajo, da svojo strast do glasbe in inštrumenta prenašate na mlade generacije? Veste, da imate vse potrebne lastnosti in usposobljenosti za poučevanje glasbe na izredno visokem nivoju? To si priznajte z dvignjeno glavo. Čeprav še vedno živimo v svetu, kjer je včasih potrebno odgovoriti na vprašanje “Kaj pa drugače počneš v življenju?”. Vedno se morate imeti za strokovnjaka, ki si zasluži spoštovanje. Spoštujte sebe, vendar predvsem zahtevajte spoštovanje vaših učencev (in staršev). Ne pozabite, da opravljate izjemno pomembno delo. Morda boste prav jutri navdihnili prihodnjega Beethovna ali Freddieja Mercuryja. Ostanite motivirani!

Če povzamem – izpopolnite svoje poučevanje, ohranjajte aktivno glasbeno življenje, vzpostavite povezavo z učenci, organizirajte se in ohranjajte samospoštovanje. S tem boste zagotovo navdahnili generacije izvrstnih mladih glasbenikov.

Prevedeno in povzeto iz angleščine z uporabo spletnih orodij članka na spletni strani musiview.com.

Zaključni recital Julije Šerjak, violončelo

Organizator: GŠ Rakovnik, Marko Kragelnik

Termin začetka: 12. 6. 2023 ob 19:30 uri

Spletni naslov: https://rakovnik.si/glasbenasola/

Zaključni recital violončelistke Julije Šerjak.

Gosta: Ema Presekar, flavta in Manja Brecl, violina.

Mentor: Marko Kragelnik, prof, pri klavirju Simona Đonlić, prof.

Ponedeljek, 12. 6. 2023, Don Boskova dvorana.
Rakovniška 6, Glasbena šola Rakovnik

Program:

F. A. Kummer
Melodična etuda št. 3

J. S. Bach
Suita za violončelo solo v G – Duru, BWV 1008
Menuet I, Menuet II

E. Elgar
Koncert za violončelo in klavir v e – molu, op. 85
I. Adagio – Moderato

F. Chopin
Variacije na Rossinijevo temo iz opere Pepelka
Ema Presekar – flavta

J. Brahms
Sonata za violončelo in klavir v e – molu, op. 38
I. Allegro non troppo

L. Delibes, prir. A. I. Christopherson
Cvetlični duet iz opere Lakme
Julija Šerjak – violončelo
Ema Presekar – flavta

A. Igudesman
La Cucaracha

Vabljeni!

Milijoni za violino ali kamne?

Najdražja novo izdelana violina na svetu

Violina v vrednosti 3. 5 milijona evrov, izdelane s strani goslarske delavnice Edgara Russa, je v sklopu evropske turneje obiskala tudi Slovenijo, natančneje SNG Maribor.

Ta inštrument je kombinacija vrhunske goslarske obrti in čistega luksuza, narejen z dodajanjem plemenitih kovin na violino. Med njimi kar 298 dragih kamnov in 541 kosov osmija (izredno redka plemenita kovina) vpeto v 18-karatno zlato.

Teža plemenitih kovin ali kakovost zvoka?

Če so inštrumenti slovitih goslarskih imen, kot so Amati, Stradivari ali Guarneri svojo večmilijonsko vrednost do sedanjega časa nabirali skozi stoletja, lahko pri zgoraj omenjeni violini za njeno prvotno visoko ceno stoji po večini prestiž dragih kamnov in plemenitih kovin.

Ne glede na to, kaj si mislimo o pravi vrednosti Osmij violine, je dejstvo, da je pritegnila pozornost krogov, ki cenijo te vrste prestiž in ekskluzivnost, saj ni prva violina te vrste. Izdelovalec, mojster Edgar Russ, je v preteklosti že naredil podobno violino kot naročilo omanskega sultana Kabusa bin Saida.

Foto: RTV Slovenija: BoBo

Edgar Russ je sicer v slovenskem prostoru poznan izdelovalec godalnih inštrumentov, trenutni primer cene za klasično violino najvišjega ranga pri njem znaša okrog 50.000 € (vir: Spletna trgovina E. Russ), pri čemer naj poudarim, da so se cene dotičnega izdelovalca na trgu godalnih inštrumentov v roku 10 let povečale tudi do 300 %.

Dragi kamni, diamanti, osmij in zlato ne pripormorejo k akustičnim lastnostim inštrumenta, kvečjemu obratno – glavni prestižni element te violine, osmij, je kar dvakrat težji od svinca! Če to prevedemo v akustične lastnosti, je to odmik od idealne lahkotne odzivnosti lesa javorja in smreke, ki poskrbi za alikvotno poln ton.

Zvok ali lesk?

Večina glasbenikov pri izbiri inštrumenta seveda upošteva glavne lastnosti, ki naredijo inštrument objektivno vreden in dober. To so pravilno izbran in sušen les, mojstrska izdelava in postavitev inštrumenta. Takšen inštrument lahko skozi čas raste ne samo na vrednosti, ampak se tudi v zvenu in umetniškem izrazu razvija skupaj z inštrumentalistom.

Osmij – dvakrat težji od svinca

Čeprav je violina Osmium primer kombinacije vrhunskega goslarstva, draguljarstva in čistega prestiža, lahko trdim, da dragi kamni, diamanti, osmij in zlato ne pripormorejo k akustičnim lastnostim inštrumenta, ravno obratno. Glavni prestižni element te violine, osmium, je kar dvakrat težji od svinca! Če to prevedemo v akustične lastnosti, je to odmik od idealne lahkotne odzivnosti lesa javorja in smreke, ki poskrbi za hitro odziven in alikvotno poln zvok.

Kaj je skrivnost čarobnih godal, v katera se že stoletja zaljubljamo, v njihov brezčasno privlačen izgled in neskončno barvit zvok? Verjetno to niso dragi kamni in plemenite kovine.

Posnetek zvoka violine lahko slišite v prispevku RTV Slovenija.


Marko Kragelnik je akademski violončelist in profesor violončela na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani ter Glasbeni šoli Rakovnik, glasbeni producent za klasično glasbo, urednik in ustanovitelj CelloFun.co in Salona izbranih godal Lion Strings. Najdete ga tudi na Twitterju, Instagramu ali Facebooku.