Skrivnosti in vodič za popolno nego loka

Čaroben zvok godal je v veliki meri odvisen tudi od loka, zato je ob skrbi za inštrument tudi nega loka ključnega pomena.

Na tej strani smo zbrali nekaj pogostih vprašanj za nego vašega loka za violino, violo, violončelo ali kontrabas.

Pravilno napenjanje in redno popuščanje žime

Da bi ohranili vrednost loka in ga ohranili v optimalnem stanju, je zelo pomembno, da žimo loka nikoli ne napnete preveč in da žimo ob koncu igranja pri pospravljanju inštrumenta v kovček vedno odpnete. Lok, ki je napet predolgo, se lahko zvije in postane neprimeren za igranje.

Lok, ki je napet predolgo, se lahko zvije in postane neprimeren za igranje.

Čiščenje loka

Palico loka je potrebno po vsaki uporabi obrisati s suho in mehko krpo, da odstranite prah kolofonije. Za to priporočamo krpo iz mikrofibre, dobra bo pa tudi fina bombažna krpica. Palico očistimo, ko je žima še napeta tako, da rahlo objamemo palico s krpo in tako počistimo tudi notranji del palice.

Koliko kolofonije?

Ob redni vadbi je potrebno dnevno nanašanje kolofonije, ampak s tem ni dobro pretiravati. Priporočamo, da žimo loka napnete kot za običajno igranje, nato s kratkimi in hitrimi potegi sledite žimi od špice do žabice, nato pa še v dolgem gibu razporedite kolofonijo po celotni dolžini žime v enem ali dveh zamahih. Če žima dolgo ni bila namazana ali ob novi žimi, večkrat ponovite zgornji postopek. Pazite, da ne nanesete preveč kolofonije, saj to k zvoku doda nepotrebno ostrino in šum, madeže kolofonije na laku pa tudi ne bo enostavno odstraniti.

Temna ali svetla kolofonija?

Tukaj ni enoznačnega odgovora. Izbira kolofonije je stvar posameznikovega okusa v kombinaciji s posebnimi značilnostmi loka in instrumenta. Temne in svetle kolofonije so nemenjene za različna podnebja oz. letne čase. Temna kolofonija je mehkejša in bolj mazljiva, zato jo je lažje nanašati na žimo in je primernejša za uporabo v hladnih in suhih podnebjih, zato je njena uporaba priporočljiva v zimskih mesecih. Svetla kolofonija je trša, bolj odzivna in načeloma boljša v vlažnih in vročih časih, torej poleti.

Temne in svetle kolofonije so nemenjene za različna podnebja oz. letne čase.

Idealno rešitev za prav našo kombinacijo loka, inštrumenta in kolofonije pa lahko najdemo samo s poskusi in napakami. Na splošno se splača investirati v visokokakovosten izdelek, saj so cene kolofonij v primerjavi z inštrumentom zanemarljive, razlika v zvoku pa opazna.

Počeni in viseči lasje žime

Posamezni lasje žime lahko odpadejo ali se strgajo, to je običajen znak obrabe in nima nikakršnega vpliva na igralne lastnosti loka.

Pomembno pa je, da las ne pulimo iz špice ali žabe, ker s tem lahko na plano povlečemo še več las.

Pomembno pa je, da las ne pulimo iz špice ali žabe, ker s tem lahko na plano povlečemo še več las. Počen las pristrižemo čim bližje špici ali žabici. Pri tem lahko uporabimo ščipalec za nohte, zelo oster nož ali škarje in pazimo, da ne poškodujemo ostale žime.

Kako pogosto je potrebno žimiti lok?

Tukaj ni strogega pravila. Profesionalni glasbeniki, ki igrajo več ur dnevno ponavadi menjajo žimo dva do trikrat letno, pri ljubiteljski uporabi lahko med žimljenji mine tudi več let. Pri daljši uporabi luske na laseh žime ne opravljajo več svojega namena, kar negativno vpliva na odzivnost loka in akustične lastnosti zvoka. Žima je kot organski material tudi ob neuporabi dovzetna za propadanje in razgradnjo, zato svetujemo žimljenje loka vsaj enkrat letno.

Napačno žimljenje oz. neenakomerna porazdelitev žime lahko rezultira tudi v skrivljenju palice loka in ostalih poškodbah na loku.

Žimljenje loka svetujemo pri izkušenih goslarjih, ki imajo dolgoletne izkušnje z žimljenjem. Napačno oz. neenakomerna porazdelitev žime lahko rezultira tudi v skrivljenju palice loka in ostalih poškodbah na loku.

Nega in čiščenje loka

Čeprav sam lok poleg rednega odpenjanja čiščenja ne potrebuje posebne nege, lahko pri trdovratnih madežih kolofonije in lepljivosti od potu uporabimo blaga sredstva za nego in čiščenje. Pri čiščenju pazimo, da sredstva za nego ne pridejo v stik z žimo.

Priporočeni izdelki za nego loka


Vabljeni tudi k ogledu Umetnosti izdelave lokov, kratkem dokumentarnem filmu o izdelavi najboljših lokov za godala.


Marko Kragelnik je akademski violončelist in profesor violončela na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani ter Glasbeni šoli Rakovnik, glasbeni producent za klasično glasbo, urednik in ustanovitelj CelloFun.co in Salona izbranih godal Lion Strings. Najdete ga na TwitterjuInstagramu ali Facebooku.


Vam je prebrano všeč? Zagotovite si nove izdaje zapisov z naročilom na Novičnik Lion Strings.

Izbor najboljših lokov Lion Strings


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja