Skrivnostno izginotje Stradivarijeve violine

Presenetljiva zgodba o ukradeni violini

Violinist Oscar Morini je leta 1927 za svojo hčer Erico, takrat obetavno mlado violinistko, kupil Stradivarijevo violino, poimenovano “ex-Davidov” iz leta 1727. Zanjo je takrat odštel 10.000 dolarjev, kar bi bilo, prilagojeno za inflacijo, danes okrog 180.000$.

Erica Morini

Kupil jo je predvsem kot investicijo v prihodnost svoje hčere, obetavne mlade violinistke, ki je pred tem kot čudežen otrok že igrala z Gewandhaus Leipzig in Orkestrom Berlinske Filharmonije. Napovedovala se ji je bleščeča solistična kariera. In res, Erica je za tem še desetletja po svetu koncertirala s to violino, ki je sčasoma pridobila ime Stradivari “ex-Davidov-Morini”.

Erica se je kot koncertna violinistka upokojila leta 1976 z dokajšnjo famo prave dive, znane po svoji razdražljivosti in tudi paranoji. Čeprav ni več igrala profesionalno, se je odločila, da bo imela instrument vedno blizu, v svojem stanovanju na Manhattnu, zaklenjenega v omarici s porcelanom.

Skoraj dvajset let po kasneje, oktobra 1995, je bila Erica zaradi bolezni hospitalizirana. Med njeno odsotnostjo je nekdo brez znakov vdora vstopil v stanovanja, odklenil omarico, segel med kose porcelana in ukradel neprecenljivo violino, na mestu zločina pa pustil le prazen kovček.

Med tem je v deliriju bolečin spraševala po violini, a ji bližnji niso zmogli povedati resnice o izginotju. To bi ji zagotovo strlo srce. Kmalu za tem, 1. novembra 1995 je pri starosti 91 let, nevedoč za krajo slavne violine, umrla.

Ponujena nagrada za informacije o violini

Čeprav so dediči družine Molini ponudili za vsak namig o tej violini 100.000 dolarjev, primer še vedno ostaja nerešen in kot takšen na seznamu najbolj znanih umetniških zločinov urada FBI.

Po tej neverjetni zgodbi je bila leta 2013 izdana knjiga z naslovom The Morini Strad in kasneje tudi Broadway Show z istim naslovom.


Marko Kragelnik je akademski violončelist in profesor violončela na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani ter Glasbeni šoli Rakovnik, glasbeni producent za klasično glasbo, urednik in ustanovitelj CelloFun.co in Salona izbranih godal Lion Strings. Najdete ga tudi na Twitterju, Instagramu ali Facebooku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja