Zanimivosti o godalih in vodič za nakup

Če imate kot starš ali učitelj pred sabo mladega nadobudnega godalca, bo dober inštrument nekaj, kar lahko odločilno vpliva na pot nadaljnjega napredka.

Kvaliteten inštrument omogoči boljši napredek pri igranju in pripomore k razvoju talenta in celostne osebnosti.

Finančni aspekt

Za razliko od mnogih stvari godalni inštrumenti vrednosti čez čas ne izgubljajo, ampak samo pridobivajo, zato nakup kvalitetnega inštrumenta ni samo nekaj, kar omogoča večji napredek in razvoj talenta, ampak sama po sebi predstavlja tudi prvovrstno naložbeno investicijo.

Rast cen godalnih inštrumentov se na globalni ravni v povprečju giblje 3 – 5 % letno, v trenutnih časih višje inflacije pa tudi od 10 – 20 %.

Imejmo v mislih, da pomeni pri obrestno obrestnem računu 7 % letne rasti v obdobju 10 let podvojitev vrednosti. V tem primeru bi godalo, kupljeno danes za 10.000 €, v desetih letih podvojilo svojo vrednost na 20.000 €.

Razlike v ceni glede na inštrument

Violine so praviloma v enakem cenovnem rangu polovico, kontrabas pa dvokratnik cene violončela. To je zaradi količine lesa in števila ur, potrebnega za izdelavo inštrumenta.

5 pomembnih stvari, ki jih morate vedeti pred nakupom inštrumenta

Primeren les

Kvaliteten inštrument je narejen iz primerno sušenega lesa smreke za sprednji del in javorja za oboke, zadnji del, vrat in polž inštrumenta. Ubiralka je iz ebenovine, kot po večini tudi ključi, strunik in podbradnik.

Prava menzura inštrumenta

Dober inštrument mora zadostovati standardom mer in proporcev glede na model inštrumenta (Stradivari, Guarneri, Montagnana, itd.). Menzura inštrumenta se mora skladati z velikostjo inštrumenta in vsako odstopanje lahko pomeni, da bo inštrument oviral igranje in potencialni napredek.

Kvaliteten inštrument nekaj, kar lahko odločilno vpliva na pot nadaljnjega napredka.

Pravilna postavitev inštrumenta

Postavitev inštrumenta je zadnja fina nastavitev inštrumenta, ki jo naredi goslar. Pravilna nastavitev je zelo pomembna, saj odločilno vpliva na polno izkoriščen potencial inštrumenta.

Inštrumenti najnižjega ranga imajo ponavadi tudi izredno slabo postavitev in kot takšni jemljejo voljo in motivacijo za igranje. Po naših izkušnjah so večinoma nepopravljivi in kot takšni na koncu nekoristni in celo škodljivi.

Vsak detajl šteje

Za vrhunski ton je ključna kombinacija pravih strun, tipa in kvalitete kobilice, strunika in postavitev inštrumenta – položaj kobilice in duše. Postavitev inštrumenta se lahko tudi prilagaja glede na želje in preference glasbenika.

Ne pozabite na lok

Ključno vlogo predstavlja tudi primerna izbira loka, ki se vedno izbira v kombinaciji z inštrumentom, saj končen zvok godala definira sozvočje glasbenika, loka in inštrumenta.

Zvok godalnega inštrumenta kot celoto na koncu definira sozvočje glasbenika, loka in inštrumenta.

Vsak del inštrumenta vibrira skupaj z njim in za celostno zveneče godalo je potrebno veliko izkušenj in znanja, pa tudi potrpežljivosti in strasti.

Marko Kragelnik, profesor violončela na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani in Glasbeni šoli Rakovnik v Ljubljani

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja